Ekstrakt z wiciokrzewu

Ekstrakt z wiciokrzewu

31.12.2017 3252

Wiciokrzew to powszechnie znane pnącze ogrodowe, które można rozpoznać po mocno wijących się pędach o długości nawet 8 metrów. Co zaskakujące, ekstrakt z tej rośliny bywa wykorzystywany w kosmetyce. Najbardziej przydatne są tu dwie odmiany wiciokrzewu – zwyczajny i japoński.

Wiciokrzew japoński można stosunkowo łatwo rozpoznać. Jego liście nie są zielone, jak w przypadku większości odmian tej rośliny, a żółtawe lub purpurowe. Kwiaty na początku są białe, a z czasem zmieniają kolor na żółty. Ekstrakt z nich ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Działa ochronnie na wątrobę i naczynia krwionośne, a nawet chroni przed miażdżycą.

Stosowanie ekstraktu z kwiatów tej rośliny poleca się w leczeniu chorób płuc, żołądka, serca, jelita grubego i wątroby. Warto się nim zainteresować jeśli masz problemy z cholesterolem lub jesteś podatna na zatrucia, zakażenia bakteryjne i wirusowe. Z suchych kwiatów należy przygotować napar do wypicia.

Wiciokrzew zwyczajny ma bardzo silne działanie, dlatego ważne jest stosowanie odpowiednich dawek. Dużo bezpieczniejsze niż jego owoce są kwiaty i liście. Napar z nich pomaga zwalczyć kaszel i wyleczyć choroby układu oddechowego. 

Jakie działanie mają kosmetyki z ekstraktem z kwiatów wiciokrzewu? Przede wszystkim działają kojąco, wygładzająco i liftingująco. Polecamy kremy z tym składnikiem, jeśli zależy Ci na poprawie napięcia skóry. Możesz się po nich spodziewać również działania przeciwzapalnego i bakteriobójczego. 

Wiciokrzew jest jedną z podstawowych roślin stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jak widać nie bez przyczyny. Krzew ten ma cudowne właściwości i może dobrze wpływać na nasze zdrowie. Nic dziwnego, że zastosowanie dla ekstraktu z wiciokrzewu znaleziono również w branży kosmetycznej.

POLECANE PRODUKTY: