Rozkładamy składniki

Sieć pająka w kosmetykach

Kuchennych produktów w składach kosmetyków się spodziewamy, sieci pająka chyba niekoniecznie. A bije on teraz rekordy popularności! Składniki pozyskane z natury są cenione i wybierane zdecydowanie chętniej niż składniki chemiczne. Czym jest sieć pająka, a właściwie jedwab z pajęczej sieci i jakie ma działanie w produktach kosmetycznych? Wiecie, że sieci ... Czytaj całość

Limonka w kosmetykach

Lubicie zapach limonki? Na pewno znają go dobrze wszystkie wielbicielki popularnego mojito.  Ale limonka, zwana też limetką, może być wykorzystywana nie tylko kulinarnie. Jej właściwości okazały się bardzo cenne, stąd właśnie jej obecność na rynku kosmetycznym. W jakich produktach możecie ją znaleźć? I dlaczego w ogóle warto szukać? Już wyjaśniamy! ... Czytaj całość

Olejek z nagietka – jego wałściwości i zastosowanie

Kontynuując cykl o naturalnych olejach przyjrzyjmy się bliżej olejkowi z nagietka. Z tych uroczych, żółtych kwiatów powstaje produkt, który wykorzystywany jest w kosmetyce, aromaterapii czy dbaniu o zdrowie. Już wieki temu nagietek był używany do leczenia ran i podrażnień skóry. Do czego możemy wykorzystać olej z nagietka dzisiaj? Ze względu ... Czytaj całość

Wanilia jako składnik w kosmetykach

Kojarzy Wam się z pięknym zapachem i kuchennymi wypiekami? Wanilia przywodzi na myśl jedzenie, ale na pewno spotykacie się z jej zapachem również w łazience, jest bowiem chętnie wykorzystywana jako składnik kosmetyków. Czym właściwie jest wanilia, w jakiego rodzaju kosmetykach warto jej szukać i jak wpływa na zdrowie? Wanillia jako ... Czytaj całość

Kolendra w kosmetykach

Kolendra to kolejna wykorzystywana w kosmetykach roślina, którą większość z nas zna z kuchni. Ceniona jest tam za aromatyczny zapach, ale również za zawartość cennych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i dużych ilości błonnika. Kolendra jest także wykorzystywana w kosmetyce, a nawet w medycynie naturalnej, ponieważ słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. ... Czytaj całość

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa jest znana i lubiana szczególnie przez miłośników kuchni tajskiej. Dzięki niej można w prosty sposób przygotowywać w domu egzotyczne potrawy. Roślina występuje głównie w krajach śródziemnomorskich i w Azji. Do gotowania używa się zazwyczaj aromatycznej bulwy, ale cytrynowo-imbirowy smak nadadzą potrawom również liście. Co ciekawe, trawę cytrynową można ... Czytaj całość

Mięta w kosmetykach

Duża część z nas miała do czynienia z miętą w postaci herbaty na problemy żołądkowe. Tymczasem korzyści płyną nie tylko ze stosowania jej zewnętrznie. Od wieków wykorzystywana jest ona nie tylko w kuchni, ale też w medycynie i w kosmetyce. Mięta występuje w Europie, Azji, Afryce i w obu Amerykach. ... Czytaj całość

Puder z pereł

Pudru używa chyba każda z nas, ale nie każda słyszała o pudrze z pereł. Jest on produkowany z prawdziwych pereł słodkowodnych, które są odpowiednio czyszczone, a następnie rozdrabniane na bardzo drobny proszek. U nas jest to kosmetyczna nowość, ale Azjatki korzystają z jego zalet od tysięcy lat! Dlaczego produkt ten ... Czytaj całość

Czekolada w kosmetykach

Nie tuczą, a mają wspaniały wpływ nie tylko na skórę, ale też na nasze samopoczucie. W salonach piękności uznaniem cieszą się zabiegi takie jak masaż czy peeling czekoladowy, a kosmetyki z dodatkiem czekolady to coś, na co koniecznie musicie zwrócić uwagę! Kakao, czyli główny składnik czekolady, ma piękny zapach i ... Czytaj całość

Nasiona ogórka

Uprawiany z powodzeniem we wszystkich strefach klimatycznych i znany od tysięcy lat. Ogórek jest kolejnym popularnym warzywem, które znalazło zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystuje się tu przeważnie ekstrakt lub olej z jego nasion, który jest bogaty w minerały, witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe i związki fenolowe. Ogórek nie uczula i jest ... Czytaj całość