Hydrolizowane ziarno komosy ryżowej
Komosa ryżowa, czyli inaczej quinoa, uprawiana jest w Ameryce Południowej od kilku tysięcy lat! Jej popularność w Europie wynika z niezwykłych właściwości odżywczych i pozytywnego wpływu na zdrowie. Jeśli jeszcze jej nie znacie najwyższa pora co nieco się dowiedzieć.
Komosa jest źródłem pełnowartościowego białka.
Żadne inne zboże nie może go zastąpić w takim stopniu. Z tego względu jest bardzo lubiana przez wegetarian i osoby, które ze względów zdrowotnych unikają mięsa. Tylko nieliczne białka roślinne zawierają aminokwasy egzogenne, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
W rzeczywistości quinoa, zwana też ryżem peruwiańskim, nie jest zbożem. Jest to tak zwane pseudozboże, czyli roślina, która wytwarza nasiona bogate w skrobię. Poza wartościowym białkiem zawiera ona liczne witaminy, składniki mineralne i kwasy tłuszczowe. Udowodniono jej działania przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Komosa ryżowa działa również przeciwgrzybicznie i stymuluje układ odpornościowy.
Badania pokazują, że komosa ryżowa ma dobry wpływ na zdrowie i pomaga w zapobieganiu wielu chorobom. Wystarczy wspomnieć, że zapobiega nowotworom i miażdżycy. Spożywanie bogatych w tłuszcze nienasycone ziaren komosy obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia.
Jakie zastosowanie ma quinoa w kosmetyce?
Wykorzystywana jest jako składnik odżywek do włosów. Hydrolizowane ziarno komosy ryżowej pomaga zatrzymać we włosach nawilżenie i ułatwia ich rozczesywanie. Sprawdza się zwłaszcza w przypadku włosów kręconych.
Działaniem za które komosa jest uwielbiana przez kobiety jest działanie przeciwstarzeniowe. Jeśli jeszcze nie znasz tego pseudozboża zdecydowanie się nim zainteresować! Jej rosnąca popularność sprawia, że quinoa jest uprawiana na całym świecie i coraz łatwiej dostępna.
POLECANE PRODUKTY:
Odżywcze serum do włosów z olejem lnianym Alona Shechter 250 ml
No comment