Ekstrakt z hibiskusa

Ekstrakt z hibiskusa

24.11.2017 1811

Pochodzenie i właściwości hibiskusa

Hibiskus, zwany też malwą sudańską czy różą chińską, jest krzewem ozdobnym pochodzącym z Indii i Malezji. Powodzeniem cieszy się również w polskich domach –jest uprawiany w doniczkach, a herbata z hibiskusa jest znana jako sposób na podniesienie odporności i walkę z przeziębieniem, ponieważ zawiera dużo witaminy c. Roślina ta jest wykorzystywana również w kosmetyce, a jej cudowne właściwości sprawiają, że kobiety chętnie sięgają po kosmetyki z jej ekstraktem.

Wyciąg z hibiskusa

Wyciąg z hibiskusa jest jednym z najlepszych przeciwutleniaczy. Zapobiega on utracie jędrności skóry i spowalnia proces powstawania zmarszczek, dlatego często można go spotkać w kremach przeciwzmarszczkowych. Hibiskus działa na skórę również kojąco – pomaga łagodzić zaczerwienienia, podrażnienia i ma właściwości zmiękczające. Z tego względu dodawany jest do kosmetyków dla cery wrażliwej i naczynkowej. Jednym z najlepszych na rynku kremów z hibiskusem jest krem wybielający dla skóry z przebarwieniami Alona Schechter.

Ekstrakt z hibiskusa

Ekstrakt z hibiskusa zawierają też bardzo często kosmetyki ujędrniające. Zapobiega on powstawaniu tak zwanych „pajączków”, a olej wytwarzany z nasion tej rośliny pomaga walczyć z cellulitem.

Hibiskus może być także przyjmowany w postaci kapsułek jako suplement diety. W ten sposób wspiera przemianę materii i ma korzystny wpływ nie tylko na kondycję skóry, ale również włosów.


Hibiskus - na co jest dobry?

Wyjątkowe właściwości tej rośliny sprawiają, że warto się nią zainteresować. Herbatę z hibiskusa poleca się kobietom, które mają problemy z układem moczowym, chcą schudnąć czy wzmocnić naczynia krwionośne. Zaś kosmetyki z tym składnikiem dobrze wpłyną na każdy rodzaj cery.