Ekstrakt z totara (zastrzalin totara)


Wiele z ekstraktów roślinnych, które są składnikami kosmetyków to substancje dość powszechnie znane. Są też ekstrakty, których nazwy niewiele nam mówią, a zdecydowanie są one warte poznania. Jednym z nich jest właśnie ekstrakt z totara. Czym jest i jakie jest jego działanie?

Zastrzalin totara to gatunek drzewa pochodzącego z Nowej Zelandii. To wysokie, długowieczne drzewo, które charakteryzuje się dużą odpornością. Totar jest starożytną rośliną, pochodzącą z czasów Jury.

Jakie są właściwości tego ekstraktu?

Totar ceniony jest zwłaszcza za właściwości antyoksydacyjne i oczyszczające. Dzięki temu, że neutralizuje działanie wolnych rodników, opóźnia starzenie się skóry. Jest więc składnikiem kremów antystarzeniowych i wygładzających. Sprawdzi się również w kosmetykach, które jako główny cel stawiają sobie odżywienie cery.

Przeciwbakteryjne działanie tego ekstraktu sprawia, że ma on bardzo dużą skuteczność w walce z trądzikiem. Zmniejsza wydzielanie sebum i ogranicza namnażanie się bakterii. Wzmacnia również odporność skóry na różnego rodzaju zakażenia. Jeśli masz cerę trądzikową, szukaj go w produktach do skóry problematycznej, tłustej i w kosmetykach oczyszczających.

Warto szukać w składach kosmetyków ekstraktów roślinnych, zwłaszcza tych mniej znanych. Ekstrakt z totara, choć rzadko spotykany, ma wspaniały wpływ na cerę i produkty, które go zawierają są zdecydowanie warte naszej uwagi.

No comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.