Olejek neroli

Olejek neroli

10.08.2017 725

W średniowieczu używany głównie jako perfumy, dziś stosowany szeroko w pielęgnacji skóry. Olejek neroli to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najdroższych, olejków, po który chętnie sięgają wszystkie miłośniczki cytrusowych zapachów. 

Pozyskiwany jest on z kwiatów gorzkiej pomarańczy  - stąd jego przyjemny aromat. Z nim zapewne związane jest też działanie uspokajające i antydepresyjne. Jakie jeszcze ma właściwości ten magiczny składnik? Stosowany w pielęgnacji skóry zapobiega powstawaniu zmarszczek i opóźnia jej starzenie. Tak działa na przykład krem na noc Sleep Well (link). Poza tym olejek neroli chroni przed pękaniem drobnych naczyń krwionośnych i wiotczeniem skóry twarzy. Można go stosować do każdego rodzaju skóry – od suchej po tłustą. Świetnie radzi sobie ze zmniejszaniem wydzielania sebum i matowieniem skóry, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się w pielęgnacji skóry trądzikowej. Znaleźć go można w wielu kosmetykach przeciwtrądzikowych i normalizujących.

Pielęgnacja twarzy to nie jedyne pole, na którym pozytywnie zaskoczy nas neroli. Równie dobrze sprawdzi się w pielęgnacji ciała i włosów. Stosowany na ciało pomoże zlikwidować rozstępy, za co pokochają go kobiety po ciąży czy osoby, które nagle zmieniły masę ciała. Kąpiel w tym olejku będzie dla nich nie tylko efektywna, ale też odprężająca. Jego działanie docenią też osoby borykające się z wypadaniem włosów czy łupieżem, a miłośników cytrusowych zapachów ucieszy możliwość stosowania go w kominkach przy aromaterapii czy przy inhalacjach. 

Co ważne, olejek neroli może uczulać! Dlatego przed pierwszym użyciem warto sprawdzić jego działanie na małym fragmencie skóry. Z tego powodu nie powinny go stosować kobiety w ciąży i dzieci.

Największe zalety naturalnych olejków to duża skuteczność, wydajność i łatwość zastosowania. Takie cechy ma na pewno olejek neroli. Nasza skóra już go pokochała! A Twoja?

POLECANE PRODUKTY: 
- Alona Shechter: Mydło Achillea