Kolendra w kosmetykach

Kolendra w kosmetykach

18.03.2020 509

Kolendra to kolejna wykorzystywana w kosmetykach roślina, którą większość z nas zna z kuchni.

Ceniona jest tam za aromatyczny zapach, ale również za zawartość cennych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i dużych ilości błonnika. Kolendra jest także wykorzystywana w kosmetyce, a nawet w medycynie naturalnej, ponieważ słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. 

W kosmetyce stosowany jest olejek z kolendry.

Najczęściej jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym. Jego zapach sprawia, że olejek służy do produkcji perfum, wód toaletowych czy mydeł zapachowych. Maseczka z kilkoma kroplami olejku pomoże złagodzić zaczerwienienia na skórze twarzy i poprawi jej koloryt.  

Olejek z kolendry ma również właściwości lecznicze.

Między innymi pomaga w zwalczaniu problemów skórnych, których przyczyną są bakterie i grzyby. Pomaga leczyć trudno gojące się rany i skórę po poparzeniach, a także złuszcza zrogowaciałą skórę. 

Sama kolendra ma zbawienny wpływ na zdrowie. Wspomaga układ trawienny, zapobiega odkładaniu się cholesterolu, normuje ciśnienie krwi i chroni przed chorobami serca. W niektórych regionach stosuje się ją do leczenia anoreksji, ponieważ poprawia apetyt. W Japonii stosuje się kąpiele z dodatkiem nasion tej rośliny, mają one zmniejszyć bóle stawów i leczyć reumatyzm.

Z dobroci kolendry skorzystać mogą również osoby cierpiące na nerwicę.

Roślina zawiera nie tylko cenne dla układu nerwowego witaminy z grupy B, magnez i potas, ale także silnie odprężającą substancję, jaką jest linalol. Uspokajająco zadziała kilka kropli olejku lub wypicie naparu z liści. 

Lista właściwości zdrowotnych kolendry jest bardzo długa i nie sposób wymienić wszystkie korzyści wynikające z jej spożywania.

Jest to kolejny przykład znanej w kuchni rośliny, która ma szerokie zastosowanie i dowód na to, że składniki naszej diety wpływają na zdrowie całego organizmu.