Olejek z nagietka - jego wałściwości i zastosowanie

Olejek z nagietka - jego wałściwości i zastosowanie

30.09.2020 1195

Kontynuując cykl o naturalnych olejach przyjrzyjmy się bliżej olejkowi z nagietka. Z tych uroczych, żółtych kwiatów powstaje produkt, który wykorzystywany jest w kosmetyce, aromaterapii czy dbaniu o zdrowie. Już wieki temu nagietek był używany do leczenia ran i podrażnień skóry.

Do czego możemy wykorzystać olej z nagietka dzisiaj?

Ze względu na nawilżające właściwości kosmetyki z olejem z nagietka sprawdzą się szczególnie osobom ze skórą suchą, zniszczoną i dojrzałą. Ostatni z wymienionych typów skorzysta również z właściwości antyoksydacyjnych oleju, który dzięki nim wygładza i chroni skórę. Jest on pomocny także w przypadku cery problemowej – zmniejsza zaskórniki, łuszczenie czy trądzik. 

Jakie ma działanie w aromaterapii?

Olejek z nagietka zasłynął w dziedzinie aromaterapii z powodu działania odprężającego. Kąpiel po ciężkim dniu z jego dodatkiem obniża ciśnienie, zmniejsza stres i poprawia nastrój. Jest on też zalecany w okresie klimakterium.

Jak olejek nagietka działa na skórę?

Nagietek jest popularnym składnikiem maści stosowanych przy urazach skóry, ponieważ przyspiesza gojenie się ran. Świetnie radzi sobie także z dużo poważniejszymi problemami skórnymi, takimi jak odleżyny, odmrożenia czy stany zapalne związane z żylakami. Olejek zmniejsza krwawienie, opuchliznę i uśmierza ból, działając rozkurczowo. Nagietek wykorzystywany jest też przy leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Jego najcenniejszą cechą jest zdolność do wiązania toksycznych związków przemiany materii, przez co uważa się go za środek zapobiegający nowotworom.

O delikatności olejku może świadczyć chociażby to, że od dawna stosuje się go z powodzeniem do pielęgnacji skóry niemowląt. Szukajmy go w składach kosmetyków, a jeśli mamy dostęp do kwiatów nagietka – zbierajmy i suszmy. Można z nich przygotować napar korzystny dla zdrowia i urody. 

 

POLECANE PRODUKTY