Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa

04.03.2020 278

Trawa cytrynowa jest znana i lubiana szczególnie przez miłośników kuchni tajskiej.

Dzięki niej można w prosty sposób przygotowywać w domu egzotyczne potrawy. Roślina występuje głównie w krajach śródziemnomorskich i w Azji. Do gotowania używa się zazwyczaj aromatycznej bulwy, ale cytrynowo-imbirowy smak nadadzą potrawom również liście. Co ciekawe, trawę cytrynową można wyhodować w doniczce na balkonie, ale trzeba pamiętać, że nie przerwa ona w niskiej temperaturze.

Poza smakiem i aromatem trawa ma również właściwości lecznicze.

Napar z trawy to inny sposób na jej wykorzystanie. Jest on chętnie przyrządzany i pity nie tylko ze względu na orzeźwiający smak. Napój działa relaksująco i zauważalnie poprawia przemianę materii. Cenna jest także witamina C, którą to właśnie napar zawiera w dużej ilości.

Trawa cytrynowa ma udowodnione działanie zdrowotne, dlatego z powodzeniem jest wykorzystywana do leczenia, zwłaszcza w Azji i w Ameryce Południowej. W Indiach stosowana jest jako lek na kaszel, reumatyzm, brak apetytu, a nawet problemy żołądkowe. W innych częściach Azji trawa jest również wykorzystywana jako środek przeciwbólowy, głównie na bóle łowy i brzucha. Z kolei w Ameryce uznaje się ją za roślinę mającą pozytywny wpływ na koncentrację. Spożywanie trawy cytrynowej zaleca się osobom chorującym na cukrzycę typu drugiego, ponieważ reguluje ona poziom glukozy oraz cholesterolu. 

Najbardziej wartościowy i korzystny dla zdrowia jest pozyskiwany z trawy olejek lemongrasowy.

Dowiedziono, że działa on przeciwbólowo, uspokajająco, ale również bakteriobójczo. Z tego właśnie względu poleca się go osobom leczącym trądzik. Innym olejkiem pozyskiwanym z trawy jest olejek cytronelowy. Łagodzi stany zapalne skóry, dzięki działaniu odkażającemu. Wykorzystuje się go do produkcji między innymi soli do kąpieli czy dezodorantów. Olejek ten ma również działanie antynowotworowe.

Trawa cytrynowa w kosmetyce jest głównie nośnikiem wyjątkowego zapachu.

Ale jak widać może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie i kondycję całego organizmu. Warto o niej pamiętać nie tylko w kuchni